Posted on

Politik i Sverige: Borde politikerna göra det lättare för pantbanker?

Behovet av pantbanker växer under kriser och i dagsläget är det många som tvingas vända sig till en pantbank för att få ekonomin att gå ihop. När priset för viktiga varor är högre än någonsin, kanske politikerna skulle främja pantbankerna på olika sätt? Att slopa momsen på varor som pantbanker köper och säljer kan vara ett sätt, eller betala hyran för lokalerna som pantbankerna hyr.

Vad kan politikerna göra?

Det ska oftast inte mycket till för att man ska hamna i en ekonomisk knipa. För många kan det räcka med att få endast en chockhöjd elfaktura för att allt ska rasa som ett korthus. I ett sådant läge är det många som besöker en digital eller fysisk pantbank för att försöka reda ut sin situation. Dit går de med diverse värdesaker och i många fall har prylarna ett affektionsvärde. Men många har inget annat val än att försöka skrapa ihop pengar från alla håll och kanter.

Fördelen med att lämna sakerna till en pantbank, är att möjligheten fortfarande finns att återfå sina saker. Men det förutsätter ju att man kan köpa tillbaka dem. Säljer man dem exempelvis till en privatperson istället så lär man aldrig få återse dem igen, varför pantbanken kan fungera lite som en krockkudde.

Det borde finnas ett politiskt intresse i att försöka stötta och underlätta för pantbanksverksamheter, då det är ett sätt för folk att rädda upp sin situation. Politikerna skulle kunna stötta genom att underlätta skattemässigt, både för företagen som äger pantbankerna, men även för kunderna. Man skulle kunna slopa momsen helt och hållet, eller underlätta på andra sätt som främjar den typen av verksamheter på olika sätt. Det finns mycket som politikerna i praktiken skulle kunna göra, men som de ännu inte gör och förmodligen inte kommer att göra.

Politik i Spanien