Posted on

Skönhetsoperationer som en politisk fråga

En fråga som dyker upp i politiska debatter med jämna mellanrum är vad som ska ingå i en sjukförsäkring. Vissa politiker och privatpersoner vill till exempel att skönhetsoperationer ska ingå i detta. I andra länder som Spanien och Storbritannien har detta redan varit ett hett debattämne. I Storbritannien har du vid vissa tillfällen kunnat göra en bröstförstoring via NHS. Borde vi har någonting liknande här i Sverige? Vad är argumenten för och emot? Och vad säger politikerna? Här gör vi en djupdykning i detta ämne.

Ökad trygghet vid en bröstförstoring

Ett argument som talar för att inkludera skönhetsingrepp i sjukförsäkringen är att det bli tryggare för alla inblandade. Tidigare har det varit många unga tjejer som sökt sig utomlands till länder som Polen. Då är det inte säkert att de hamnar hos en seriös läkare. Om du kan göra en bröstförstoring hos en seriös klinik i Sverige på din försäkring ökar tryggheten för alla inblandade. Hos en klinik som Akademikliniken får du alltid komma på en första konsultation där du får veta mer om operationen. Där kan du också berätta mer om vad du har tänkt dig. Du får svara på ett antal frågor så du ser om en operation är det rätta för dig.

Skillnad på medicinskt betingande ingrepp och estetiska ingrepp

Man brukar göra skillnad på de ingrepp som görs av medicinska skäl och de som enbart görs av estetiska skäl. Många skönhetsoperationer hamnar i den sistnämnda kategorin. Det finns dock människor som har stora problem av för tunga bröst eller att de är ojämna. Då kan du bli beviljad att göra en operation. I dessa fall kan du även vara berättigad till ett ingrepp som täcks av din försäkring. Det kan också skilja sig beroende på vart du bor.

Kommer det bli en större politisk fråga i framtiden?

Den politiska debatten följer normalt det som folket tycker är viktigt i nuläget. När det är dags för riksdagsval brukar det finnas andra frågor som står i centrum. Frågor om skönhetsoperationer brukar blossa upp igen när en känd person väljer att göra ett ingrepp. Ganska nyligen kunde vi läsa om hur Bianca Ingrosso gjort en bröstförstoring. Det brukar inte bara väcka en debatt om det ska gå på sjukhusförsäkringen eller inte, många höjer också rösten för vad det sätter för press på unga tjejer i samhället. Är det bra att sträva efter så ytliga ideal?

I Sverige finns bra kontroller

Något som är bra med denna fråga i Sverige är att vi ställer höga krav på våra kliniker och det är lätt att ta reda på fakta innan du bokar in en operation. Du kan till exempel läsa recensioner från tidigare kunder och se om de har varit nöjda med sina ingrepp. Du kan även kolla upp om en kirurg har licens eller inte. Det kan vara en av anledningarna till att denna fråga inte ligger så högt upp på den politiska dagordningen för tillfället. Men det är också något som snabbt kan ändras.