Posted on

Politik i Spanien

Många svenskar har sedan 1970-talet varit i Spanien. Men hur många är det som egentligen håller koll på det spanska politiska landskapet? Troligtvis väldigt få.

Den spanska politiska historien

Inte minst är det troligtvis få som kommer ihåg hur Spaniens politiska historien ser ut. Faktum är att det var tack vare ett inbördeskrig som spanjorerna undvek att stå på samma sida som Hitler och nazisterna under hela det andra världskriget. Även om det var fallet under en period.

Just inbördeskriget 1936 – 1939 var en politiskt viktigt händelse i Spaniens historia. Efter att vänsterrörelsen vunnit valet under 1920-talet, och valde att börja inledandet av avskaffandet av monarkin, såg den spanska extremhögern rött. Tillsammans med kyrkan, militären och det före detta kungahuset inledde man ett kuppförsök.

Kuppen leddes av Franco, som kom att bli det moderna Europas värsta diktator tillsammans med Hitler och Mussolini. Med hjälp av Hitler lyckades han vinna kriget relativt enkelt, och få bort många av hans motståndare. Det här gjorde att Franco sedan kunde sitta kvar i många år. Nämligen fram till mitten av 1970-talet. Det gör att Franco, i Europas moderna historia, är en av de diktatorer som suttit längst oavbrutet vid makten.