logo

2006-06-09

Missgynnas s i medierna?

För andra gången på kort tid har Kent Asp kommit med en artikel som påstår att vänsterblocket missgynnas i den politiska rapporteringen (se tidigare inlägg här). Det är förstås ingen slump att så sker när valrörelsen närmar sig. Runt om på redaktioner i Sverige kommer man, medvetet eller omedvetet, oftare ställa sig frågan "kan vi skriva så här hårt om sossefifflet - vi måste ju vara opartiska och balanserade".

Asp har granskat mediebilden från oktober 2004 till april 2006 - och kommit fram till att det varit en dålig period för sossarna. Hmmm, låt oss se. Under denna period har vi regeringens oförmåga att hantera tsunamin, med uppföljningar i form av utrikesministeravgång (inklusive censurförsök på internet) och statssekreterarlögner, skattefiffel i Bosse Ringholms fotbollsklubb, SSU-skandaler först i form av bidragsfiffel och sedan krogbråk, en anonym förtalsmejlare och säkert ytterligare ett par saker som jag inte kommer på just nu.

På den andra politiska sidan har vi bildandet av alliansen, en unik händelse i svensk politik som rejält har förändrat det politiska landskapet. Där har också funnits politiska spänningar och en och annan skandal, men det vore väl mycket märkligt om det inte blev mer positiva nyheter kring detta än kring allehanda s-skandaler.

En av anledningarna till att Kent Asp kan skriva sin artikel och komma undan med det är att i det här landet uppfattas kritiskt granskande journalistik av socialdemokraterna som "opposition", eller - mer vulgärt - för "borgerlig propaganda". Det är en följd av socialdemokraternas unikt långa maktinnehav. Hade vi varit vana vid fler regeringar av olika färg skulle alla ha märkt att medierna går minst lika hårt åt borgerliga politiker som sitter vid makten.

10 Comments:

gjorde samma iaktagelse på min blogg...håller med...

höres
vigg

By Blogger Vigg, at 11:35 AM  

Har du läst DN och Expressen??
Expressen bedriver daglig sosse-bashing. DN har en höger-analytiker på nyhetsplats som spinner alla nyheter så det ska passa Alliansen.
Kan man inte begära av tidningarna att bedriva en någorlunda opartiskt journalistik på nyhetsplats?
Att i stort sett alla tidningar agerar hejarklack år Höger-Alliansen på ledarplats vet vi redan.

By Anonymous elliv, at 2:07 PM  

Inget land i världen (föruttom Kina och Nordkorea) har en mer vänstervriden och socialistisk journalistkår och likaledes vinklat mediautbud i allmänhet än Sverige. Det är i sanning ett uttryck för den låga intellektuella nivån på den svenska journalistiken och publika debatten generellt att detta inte sägs oftare.

Vad betalda valarbetare med doktorshattar säger förändrar inte detta.

By Blogger The_Great_Below, at 3:12 PM  

Du skriver att Asps analys sträcker sig fram till april 2005.
Bör vara 2006.

Lennart A

By Anonymous Anonym, at 4:08 PM  

Jag förutspådde faktiskt att Aftonbladet skulle börja jaga sossar frammåt valet. Inte på ledarplats naturligtvis men Lena Mellin kommer nog att skriva några intressanta analyser. En eller annan skandal dycker säkert upp.

Det intressanta är varför. Saken är den att S ogillar yttrandefrihet vilket är Aftonbladets livsluft. De retade upp Gredin i och med Projekt Flicka. Göran Persson har varit ute för att förbjuda sexualliseringen av det offentliga rummet, dvs skära hårt i Aftonbladets yttrandefrihet. Lotteriinspektionenen har jagat bladet om utländska odds för att bevara SAPs korrupta monopol. Och sist men inte minst visade Laila Freivalds total brist på förståelse för yttrandefriheten.

Det konstiga är inte att Aftonbladet är lite partiska. Det konstiga är att de inte är mer partiska.

/B

By Anonymous Anonym, at 5:53 PM  

Tack Lennart! Nu rättat.
/Håkan

By Blogger Håkan, at 11:11 PM  

Om man inte skriver om fiffel och nu menar jag inte bara sossefiffel utan allt fiffel så är man inte objektiv. Att vara objektiv innebär att man beskriver verkligheten som den är och inget annat...man kan inte blunda för verkligheten, man kan inte vara neutral för verkligheten, man kan inte låta bli att välja mellan gott eller ont, om man väljer att vara neutral inför gott eller ont så är man mer ond än den som är ond

By Blogger Anders aka SwedeBear, at 7:35 AM  

Att Kent Asps studie skulle förklaras av att det är socialdemokraterna som sitter vid makten motbevisas redan av första stycket, där det står att DN i de tre senaste valrörelserna visat en övervikt för det borgerliga blocket. Det är även värt att notera att de borgerliga *inte* granskades hårdare 1979 eller 1982.

By Blogger Tomas, at 7:03 PM  

En sak Asp konstaterar är att DN allt oftare lyfter fram ledarartiklar på förstasidan. Tidningens politiska hållning blir alltså nyheter. Och jag vet inte, men det känns svårt att göra något annat än en politisk tolkning av just det förhållandet.
Det verkar som om medias förhållningssätt till göteborgarnas forskning är att tiga ihjäl den, istället för att se den som startskottet för en självkritisk diskussion. Synd, tycker jag. Om det nu är så. Vi får väl se.

By Blogger Johan Sjölander, at 11:28 PM  

Bara för att ledaren får en puff på förstasidan får den ju inte karaktär av en "nyhet", lika lite som en puff för tv-krönikan eller ett inlägg på kultursidan blir det. Eller varför inte jämföra med när det puffas för en debattartikel - som definitivt är opinonsmaterial men också kan vara nyhetsmässigt intressant.

Det där med att ledarpuffar skulle innebära en politisering är en "Aspkonstruktion".

Det finns behov av många självkritiska diskussioner i medievärlden, men jag har svårt att se hur en av dem skulle kunna gå ut på att socialdemokraterna granskas för hårt.

By Blogger Håkan, at 10:35 AM  

Post a Comment

<< Home