logo

2006-03-17

Utmaningen: Det goda hos de andra

Åter vid tangentbordet efter ett par dagars elak förkylning ska jag svara på Rosemaries utmaning från Kulturbloggen: Att nämna något jag tycker är vettigt i den politiska motståndarens idéer och förslag.

Det visade sig vara en svårare fråga än jag först trodde och svaret blir därför kanske lite långt. Till att börja med, vilka är mina politiska motståndare? Ska jag tänka i rent ideologiska termer kan man ju säga att liberalismen har många fiender: socialister, konservativa, fascister, nazister och andra kollektiva och/eller totalitära ism:er.

Ska jag hålla mig till partipolitiken blir det kanske enklare. Visserligen är jag inte (längre) med i något parti, men den här bloggens läsare vet att jag stöder alliansen och vill se ett regeringsskifte i höstens val. Huvudmotståndaren blir då socialdemokraterna, och lite vid sidan av kommer miljöpartiet och vänsterpartiet.

Med det sagt återstår – upptäcker jag – ett annat problem. Jag tycker inte att motståndarna har några vettiga idéer eller förslag.

Den som slutar läsa där kommer att tycka att jag är en inskränkt typ, inte alls så generös som Rosemarie hoppas. Men låt mig utveckla resonemanget lite. Det finns självklart flera frågor, idéer och personer inom socialdemokratin som jag gillar. Thomas Östros motstånd mot tullar på kinesiska skor är ett hyfsat aktuellt exempel från regeringshåll. Jag gillar miljöpartiets försvar för friskolorna. Vänsterpartiets engagemang för flyktingamnesti får klart godkänt i min bok. Ska jag nämna ett mer udda exempel lyfter jag gärna fram Per Rosengrens (v) arbete för att förbättra de så kallade 3:12-reglerna (som sätter käppar i hjulet för småföretagare). Så här skulle jag kunna fortsätta länge.

Men ingen av dessa frågor är unik för dessa partier. De flesta partier är emot skotullar, gillar man friskolor och företagare gör man klokast i att rösta på alliansen och flyktingamnestin fick stöd av alla partier utom s&m.

Tänker jag i ideologiska termer är det slående hur ofta jag hör socialdemokratiska sympatisörer säga att de röstar på partiet för dess tanke att alla människor har samma värde. Det är en tanke jag känner stor sympati för. Däremot tycker jag att 1) de är dåliga på att leva upp till den och 2) att de ofta uttolkar den fel (vilket kan leda till ytterligare ett långt resonemang – men det får bli en annan gång).

Slutsatsen blir att jag så här på rak arm inte kan komma på något vettigt hos mina politiska motståndare som är unikt vettigt för just dem. Om vi antar att jag baserar mitt politiska val på en och endast en fråga skulle i dagsläget varken socialdemokraterna, vänsterpartiet eller miljöpartiet vinna min röst – oavsett vilken fråga detta är. Detta eftersom jag redan har definierat dem som motståndare, och de alltså måste erbjuda något som är bättre än mitt huvudalternativ för att jag ska byta sida.

Det här är onekligen en fråga man kan vrida och vända på ytterligare många varv. Hur blir det om jag ser bakåt i tiden? Hur hanterar jag de fel och brister jag finner i alliansens politik? Hur gör jag avvägningen mellan person och politik?

Det går att skriva mycket, men jag avslutar med ytterligare ett exempel på något jag uppskattar hos en politisk motståndare. Rosemaries fråga var väldigt intressant. Kul att hon ställde den!

4 Comments:

Jag tycker gott att du kan berömma Göran Persson för hans bufflighet. Jag menar, det finns rätt många knasbollar inom S som det är bra om de hålls kort (Winberg tex).

Och buffligheten får han inte beröm för så ofta.

By Anonymous Anonym, at 10:35 AM  

Tack för ditt svar. Det känns ärligt och rakt, det uppskattar jag.
mvh
RS
kulturbloggen.com

By Blogger CV, at 6:30 PM  

Jag uppskattar att vänsterpadrtiet är så tydligt förankrade i sin ideologi.

Och jag uppskattar miljöpartiets miljöengagemang.

Sossarna har inga nästan positiva kvalitéer som inte också delas av de borgerliga.

By Anonymous Johan Richter, at 8:48 PM  

"Jag uppskattar att vänsterpadrtiet är så tydligt förankrade i sin ideologi."

Jag med. Men samma sak måste sägas om nynazisterna. Båda grupperingarna har verkligen lyckats hålla de intellektuella banden med respektive massmordsideologi levande.

By Blogger The_Great_Below, at 10:53 PM  

Post a Comment

<< Home