logo

2005-08-07

Persson goes Reinfeldt. Eller?

Skoputsare. Ett av moderaternas framtidsjobb.

Så stod det på ett av de flygblad som en SSU:are gav mig under Almedalsveckan för en månad sedan. "Trygg. Därför modig" stod det på hans t-shirt. Karikatyrbilden av Fredrik Reinfeldt var ganska rolig.

I dag höll Göran Persson sitt årliga Björkvikstal (jag har ännu inte hunnit lyssna på talet här). Enligt rapporteringen (DN, SvD, Ekot, TT, m.fl) lovade statsministern som väntat nya jobb. Men vilken typ av jobb?

Skotta snö, gå och handla, hänga upp gardiner och gå ärenden, exemplifierar statsministern (enligt text-tv, kan tyvärr inte länka). Min enkla fråga är: Vilken är den avgörande skillnaden mellan dessa jobb och att putsa skor? Och om jag får komma med en följdfråga: Är det inte precis den här typen av jobb som i en helt annan debatt lite nedsättande brukar kallas för "pigjobb" - eller mer byråkratiskt "hushållsnära tjänster"?

Dessutom ska det anställas mer folk i de statliga myndigheterna. Då ska man först veta att enligt Statskontoret (pdf) har den statliga byråkratin sedan år 2000 svällt med 13729 anställda (minus 9961 som försvann från den statliga sektorn när SJ bolagiserades - men de har främst bytt statistikkolumn). Vad ska då dessa ytterligare tusentals (förmodar jag) statliga tjänstemän syssla med? Bland annat jaga bidragsfuskare. (Jaså, sådana finns - och i sådana mängder att det genererar massor av arbetstillfällen. Jo det må jag säga, här levererar statsmininstern nyheter på löpande band!)

Det intressanta med Göran Persson är att han kallar detta för "riktiga" jobb. Med det menar han att de ska ge "avtalsenliga löner". I själva verket är det tydligt att detta bara handlar om konstruerade jobb. De kommenderas fram i den offentliga sektorn, de skapas inte genom att det företagsamma Sverige växer. Ändå sade finansmininster Nuder i våras (7 mars) att välfärden bara kan räddas om "merparten" av sysselsättningsökningen skedde i den privata sektorn.

Men det mest avgörande är det jag inledde med. Varför är snöskottare ett mer "riktigt" jobb än skoputsare? Gardinupphängning hemma hos Agda "riktigare" än toalettstädning hos Agda? Till vilken kategori hör fönsterputsning?

5 Comments:

Det går jättebra att länka till SVT Texts nyheter, de finns alltid på svt.se dessutom ofta med mer material än på TextTV:n.

By Blogger Larssa, at 7:34 AM  

Sant larssa, men länkar man direkt till exempelvis Text-TV sid 110 och nyheten sedermera byts ut så blir det ju fel...

MVH

By Blogger moje, at 12:06 PM  

Mer sant än din hänvisning till pigjobb mm. Moderaterna har redan lagt fram ett förslag att öka den offentliga sektorn (sysselsättningen) med 10 mdr kr. Persson tävlar med Reinfeldt om offentliga jobb - paradoxalt nog. Se min blogg: http://danne-nordling.blogspot.com/2005/08/30-000-offentliga-jobb-med-m.html

By Blogger Danne Nordling, at 1:13 PM  

Jag är intresserad av hur mycket man tidigarelägger akademikeranställningarna, och hur många extra skapade anställningar det handlar om. Hur mycket är nysatsningar, och hur mycket är redan planerade förändringar som Persson flyttar från kategorin "personaladministrativ fråga" till "politisk bedrift"?

By Blogger AndersML, at 2:03 PM  

Mycket intressant att pigdebatten är okay på vissa sätt, men helt oacceptabelt på ett annat sätt. Att framför allt socialdemokraterna bekämpar arbetslösheten med konstruerade jobb i den offentliga sektorn är inget nytt. Vad som är mer intressant är hur man genom dessa lätt kan lura den stora merparten av befolkningen. Att man sedan kan diskutera om dessa jobb verkligen är konstruerade eller inte är för den här kommentaren inte riktigt relevant.

Om arbetslösheten är liten, i storleksordning ett par procent, blomstrar landet och vår ekonomi enligt svensken. Om man sedan kollar på offentliga sektorns finansiering så är merparten på skatter och knappast på skapat kapital. Allt detta är självklart när man säger det, men varför är de flesta svenskar så blinda för det? (Tar man sedan ett tillräckligt stort ekonomiskt system kommer man aldrig se skapat kapital annat än genom inflation, men det är en annat ämne.)

Om man nu tycker att det är ett bra system med konstruerade jobb, varför inte vara ärlig och säga att det enbart sätter personer i arbete och inte skapar något på längre sikt. Slutsatsen är ju av att dessa konstruerade jobb måste betalas av skattemedel som alla med jobb betalar och skall du ha fler sådana jobb måste du skapa kapital dvs öka skatten. Ingen vill betala mer skatt men alla skall ha arbete, vilket leder till en ekvation som helt enkelt inte går ihop. Den enda gången man får detta att gå ihop är att man skapar arbete som gör att folk får arbete vilket i sig är kan ses som en skyldighet för samhället vilket i sig kan leda till en bättre hälsa hos svensken. Såhär kan man hålla på och vrida och vända på detta, men alla här verkar väl insatta och säkert mer än mig i nationalekonomi.

Oavsett det och kort sagt: Jag är knappast irriterad på Persson (eller Reinfeldt om han nu sagt det) utan snarare på skygglapparna man ständigt möter i Sverige. Är det inte dags för svenskarna att snart vakna upp ur sin dvala och se att vi inte lever i en perfekt idyll och att folkhemmet byggdes med hårt arbete, inte med skattemedel.

By Anonymous Neo, at 9:58 AM  

Post a Comment

<< Home